Mořské řasy obsahují 10x více železa než špenát,14x více vápníku než mléko, 75x více hořčíku než zelené fazolky. Obsahují jód, bílkoviny, vitamín B12 a proto jsou obzvlášť vhodné pro vegetariány. Mořské řasy dokážou snížit zvýšený krevní tlak, zmírnit revma a artrózu, pomáhají při kožních, dýchacích onemocněních a únavě. Zabezpečují přísun minerálních látek při zvýšených fyzických zátěžích. Zlepšují kvalitu vlasů, nehtů a kůže, brzdí stárnutí buněk.
Díky vysokému obsahu jódu se mořské řasy doporučují při onemocnění štítné žlázy. Ovlivněním činnosti štítné žlázy urychlují metabolismus, proto je vhodné je konzumovat při redukčních dietách.
Uvádí se, že existuje deset tisíc druhů řas. Zelené řasy rostou v místech s dostatkem světla, hnědé v hloubkách až 200m pod hladinou. V obchodech jsou k dostání v sušené formě nebo v potravinových doplňcích pro ty, komu je nepříjemná vůně nebo chuť.
Tradiční čínská medicína používá řasy Sargassum pallidum, Sargassum fusifome, Laminaria japonica a Ecklonia kurome na podporu metabolismu a k rozpouštění hlenů, hojení zatvrdlin nebo otoků. Některé se doporučují k léčbě rakoviny. Protinádorový efekt byl prokázán ve sladkovodní řase chlorella. Posiluje imunitní systém a odstraňuje těžké kovy a zdegenerované buňky.
V hnědých řasách je obsažen fukoidan povzbuzující imunitní systém. Zabraňuje infekcím, množení některých virů, např. herpesu, planých neštovic, EBV a také HIV.
Navzdory vysoké schopnosti vstřebávat minerály neabsorbují řasy z mořské vody škodlivé látky. Kde je stupeň znečištění vody příliš vysoký, tam řasy nerostou.
WAKAME
Obsahují železo, magnézium, kalcium, síru, selen, B-vitamíny a vitamín C. Snižují krevní tlak a léčí srdeční onemocnění. Zabraňují šedivění vlasů. V Japonsku se užívají na rychlé zotavení po porodu. Řasy se před konzumací namočí do vody na 5 minut a 20 minut vaří. Přidávají se do zeleninových salátů a polévek.
ARAME
Obsahují vysoké procento kalcia a další minerální látky. Snižují krevní tlak a léčí ženské choroby. Řasy se před konzumací namočí do vody na 5 minut a 10 minut se vaří. Používají se jako koření.
HIJIKI
Obsahují 20x více minerálních látek než zelenina. Hodí se na hubnutí pro vysokou schopnost nabobtnat. Vaří se 30 minut.
NORI
U nás nejznámější a nejoblíbenější řasa. V Japonsku se pěstuje uměle na lanech na ploše 67 tisíc hektarů mořské vody. Z plátků se balí sushi, nebo vločkami se koření polévky a zeleninová jídla. Obsahuje 25-30% bílkovin, vitamín A, C, B. Léčí chudokrevnost, žaludeční vředy a bakteriální infekce. Jsou vhodné pro pacienty v rekonvalescenci, po chemoterapii, ozařování, operaci. Hojí odřeniny přiložením plátků přímo na ránu.
KOMBU
Tyto řasy podporují imunitu tím, že zbavují tělo jedovatých látek. Jsou vhodné k vyčištění střev, působí jako prevence rakoviny střev a nemoci štítné žlázy. Zabraňují šedivění vlasů. Obsahují jód, železo, kalcium, magnézium, fosfor, vitamin B a C. Tyto řasy se vaří až 60minut. Přidávají se do luštěnin pro lepší stravitelnost a pro zkrácení doby přípravy.
DULSE
Obsahuje nejvíce železa ze všech řas. Doporučuje se při velkých krevních ztrátách. Proti klasickému železu v tabletách nezpůsobuje zácpu a je samo o sobě vstřebatelnější díky obsahu vitaminu C. Vaří se 10 minut. Po Nori řase má nejvíce proteinů.
AGAR-AGAR
Používá se místo klasické želatiny z kostí k výrobě rosolů. Přidává se do zmrzliny, pečiva, omáček nebo krémů. Čistí zkalené pivo nebo víno. Podporuje zažívání, močení a léčí astma. Váže na sebe radioaktivní látky a napomáhá tím jejich vylučování z těla. Obsahuje kalcium, železo, fosfor, biotin a vitamíny A, C, B1 a B6. Vaří se, dokud se nerozpustí.
PUCHRAVKA KADEŘAVÁ
(Chondrus crispus) obsahuje carrageen, jenž se používá jako zahušťovadlo do jogurtů nebo zubních past a intimních lubrikantů. Carrageen působí proti šíření papilomaviru, který může být příčinou onemocnění karcinomu děložního čípku. Její užívání pomáhá na chronické záněty průdušnice. Čistí zkalené pivo a víno.
CHLORELLA
Sladkovodní řasa, která je k dostání ve formě tablet. Má antibakteriální účinky, zvyšuje imunitu, léčí záněty ústní dutiny, podporuje trávení, je prevencí proti rakovině, zlepšuje zdravotní stav diabetiků, ochraňuje srdce, cévy a snižuje cholesterol.
-AM-