Působení šípků je natolik všestranné, že by se měly přidávat do všech čajových směsí. Obzvlášť při chřipkových a jiných infekcích. Čaj se podává při bolestech dýchacích cest a černém kašli. Antibakteriální působení drogy se využívá při léčbě zánětů ústní dutiny a hltanu. Koupele rukou a nohou v odvaru pomáhají při bušení srdce. Květ se pro svoje adstringentní účinky využívá při zánětech trávicí trubice s průjmy a při poruše jaterního metabolismu. Flavonoidy mírně zvyšují vylučování žluče a působí i nepatrně spasmolyticky. Plody pozitivně působí při onemocnění ledvin a močového měchýře, nadměrném děložním krvácení, žaludečních vředech a na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Šípkový čaj zpevňuje cévy, mírně staví krvácení, tlumí bolesti a pomáhá u epilepsie a při křečových stavech. Čaj ze semen se pije při ischiasu.
Během sušení plodů může nastat ztráta 50% vitamínů. Sušení musí probíhat rychle, nejlépe na plechu v troubě. Jinak snadno zplesniví.
Šípkový čaj: rozdrtíme asi 10 gramů sušených šípků a povaříme je v půl litru vody po dobu asi 15 minut. Před pitím scedíme například přes jemné sítko, nebo lépe přes čistou látku.
-AM-
<a href=https://cialiswwshop.com/>where can i buy cialis on line</a>