Rukola se pyšní, kromě velmi vysokého obsahu vitamínu C, zejména velkým množstvím vitamínu B9, neboli kyseliny listové. Dále obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5, i B6, vitamín A, E a menší množství vitamínu K. Z minerálů je bohatá hlavně na vápník, draslík, fosfor a hořčík, obsahuje ale i mangan, železo a selen. Za zmínku jistě stojí také relativně vysoký obsah beta-karotenu. Obecně je ale rukola dobrá pro zdravé trávení, krvetvorbu, na pročištění krve a cév. Funguje jako lék proti únavě a pomáhá i přirozené obranyschopnosti organismu. Její léčivé schopnosti jsou opravdu k nezaplacení. Díky vitamínu C a právě beta-karotenu má rukola dobré antioxidační účinky. Tyto dvě látky neutralizují volné radikály, které by jinak mohly poškodit buňky a způsobit až vznik karcinomu. Beta-karoten společně s vitamínem E snižuje pravděpodobnost zánětu oka a také stimuluje imunitní systém. Rukola odstraňuje plynatost, působí protizánětlivě, normalizuje hladinu cukru v krvi. Preventivně působí proti rakovině a kardiovaskulárním onemocněním. Je také dobrou prevencí proti osteoporóze tím, že zabezpečuje budování kostní hmoty. Jako téměř každá bylina s nahořklou chutí, i rukola pročišťuje a podporuje funkci jater, čistí ledviny a je močopudná. Detoxikuje organismus, dodává tělu energii a podporuje funkci mozku. Je to výtečná zelenina při hubnutí.
Rukola se dává zejména do salátů, dá se však zkombinovat skoro s jakoukoli zeleninou. Hodí se také k sýrům, těstovinám, na pizzu i do tortilly. Přidat ji můžete také do špaget s česnekem orestovaným na olivovém oleji a sušenými rajčaty. Zajímavé je také pesto z rukoly, česneku, olivového oleje, piniových oříšků a parmazánu. Vitamíny obsažené v rukole jsou rozpustné v tucích, měla by se tedy podávat s rostlinným tukem, například olivovým nebo konopným olejem.
Salát rukola můžeme jen doporučit. Její pikantní chuť osvěží nejen naše smysly, ale i celé tělo. Obzvlášť teď v předjaří, kdy bojujeme s únavou. Zkuste sníst denně porci hořkých zelených lístků, probudí vás z jarní únavy a ještě si pochutnáte.
-šeL-