Před napadením většího množství sněhu je nutné svázat jehličnany sloupovitého tvaru. Lépe tak odolávají náporu mokrého těžkého sněhu a nebudou se rozvalovat a rozlamovat. Velmi choulostivé jsou především sloupovité kultivary jalovce obecného. Ke svazování se používá pevný provázek nebo drát a postupuje se od spodních větví ke špičce. Dojde- li jednou k rozvalení rostliny sněhem, větve se již většinou nevrátí do původní vzpřímené polohy a stromek musí zůstat trvale svázaný.
Jmelí bílé je poloparazitická stále zelená dřevina rostoucí v korunách stromů. Tento nezaměnitelný symbol Vánoc může napáchat i značné škody. Jako poloparazit prorůstá svými kořeny do cévních svazků hostitelské rostliny a odebírá jí vláhu i živiny. To působí nemalé problémy především listnatým dřevinám v zimním období a v období sucha.
Prosinec je měsícem předvánočních příprav a hlavní vánoční květinou je samozřejmě vánoční hvězda. Je to krátkodenní rostlina, která zakládá v naší zeměpisné šířce květy začátkem října a přirozeně vykvétá koncem listopadu až začátkem prosince. Při umělém řízení délky dne lze získat kvetoucí rostliny v průběhu celého roku. V bytě je nejvhodnější umístění na světlém a teplém místě a jen opatrná zálivka.
Vánoční kaktus patří mezi nemnoho rostlin kvetoucích právě na přelomu prosince a ledna. Moderní odrůdy vykvétají i dříve a kvetení během zimy někdy opakují. Vyžaduje dostatek světla, nikoliv však přímé slunce. Přestože pochází z tropů, vyhovují mu spíše nižší teploty kolem 20°C se zimním poklesem na 15°C. Pro násadu poupat je důležité výrazné omezení zálivky již od srpna. Při kvetení může dojít k opadu poupat, což způsobuje příliš vysoká teplota, suchý vzduch nebo i manipulace s rostlinou.
Jednou z mála pokojových květin, která kvete téměř po celý rok, je africká fialka. V tomto období potřebuje především dostatek světla a jen mírnou zálivku.
Chráníme rostliny révy vinné proti okusu zvěří. Používáme plastové tubusy, nebo obalení síťovinou, pletivem nebo papírem. Srnčí zvěř můžeme odlákat na ořezané větve jabloní, které mají raději než-li réví. V období před Vánocemi odebíráme rouby révy vinné. Odebíráme je z jednoletého dřeva, nařežeme je na délku asi 30cm, lehce namočíme, zabalíme do igelitového sáčku a umístíme do chladničky nebo do studeného sklepa. Pokud je venku mráz nejdeme s rouby hned do teplé místnosti, ale postupně je aklimatizujeme. V průběhu uložení kontrolujeme, zda nedochází k napadení roubů houbovými chorobami, zejména šedou plísní. Takové rouby ošetříme fungicidem nebo savem v koncentraci 0,5%.
Kontrolujeme uskladněné ovoce, vybíráme nahnilé plody, méně kvalitní, ale zdravé můžeme použít na zpracování na kompoty, usušit a pod. Dbáme,aby ve skladovacích prostorách bylo dostatečné vlhko (přibližně 85 až 95%). Za bezmrazých dnů se větráním staráme o přívod chladného, čerstvého vzduchu.
Vánoce jsou pro nás nejen dny pohody a klidu, ale také nebezpečné období plné pokušení v podobě různých laskomin. Ztížené trávení, nadýmání a bolesti břicha jsou častým následkem dietních chyb spojených se zvýšenou konzumací pokrmů a s přejídáním. V případě potížích nám pomohou léčebné potraviny: jablka, grepy. rajčata, ananas a pod. Léčivé koření: dobromysl, majoránka, tymián, anýz, fenykl, skořice. Léčebné nápoje: mrkvová šťáva, zelený čaj, kefír, pivo, kořen anděliky, pelyněk, máta, mateřídouška a heřmánek.
Text:
Petr Kumšta