Přijíždíme na výlov Semovického rybníka, kde jsme ihned navedeni ochotnými strážníky bystřické městské policie, na vyhrazené parkoviště. Počasí je perfektní, na místě je slyšet hudba a cítit všudypřítomná rybina. Jsme tady právě v čas, rybáři se totiž připravují na zátah ryb až k hrázi, kde budou následně uvězněny v síti a vyloveny.
Na hrázi stojí desítky lidí, starší generace vzpomíná na minulé výlovy a přenáší své znalosti na své vnoučata, pro které je výlov mimořádně atraktivním zpestřením pátečního dopoledne. Rybáři na loďkách vyplouvají a pomocí bouchání bidly na dno svých loděk ženou ryby až k hrázi. Obklíčení se daří, rybáři se stále posouvají a s naháněním ryb jim pomáhají kolegové, kteří dřevěnými bidly bouchají o vodu ze břehů. Nakonec je natažena síť a ryby již nemají kam uniknout. Celou dobu jsme v opojném obležení vůně grilovaných čerstvých kaprů a amurů, jež zde jdou na dračku. Už zbývá jen koupit si kapra k obědu, prohlédnout si živé sumce a štiky a naše putování u Semovického rybníka je u konce.
Připomínáme, že Semovický rybník není posledním, který čeká výlov, takže pokud máte zájem se na výlov podívat máte možnost ještě 3. - 4. listopadu v Chlebích a 7. listopadu v Budkově.